Werkloosheid in November Licht Gedaald: Een Overzicht van de Cijfers

Gepubliceerd op 9 april 2024 om 15:52

Op 21 december 2023 rapporteert het CBS dat de werkloosheid in november verder is afgenomen tot 3,5 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen daalde tot 357 duizend, na een gemiddelde maandelijkse daling van 2 duizend in de voorafgaande drie maanden. Tegelijkertijd kwamen er elke maand gemiddeld 15 duizend mensen bij met betaald werk. UWV registreerde echter eind november 160 duizend lopende WW-uitkeringen, wat een stijging van bijna 3% betekent vergeleken met een maand eerder.

In november waren er 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar die om verschillende redenen geen betaald werk hadden. Naast werklozen betrof dit 3,2 miljoen mensen die niet recent naar werk hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn. Vooral mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid vallen hieronder. Het aantal mensen buiten de beroepsbevolking groeide gemiddeld met 5 duizend per maand in de afgelopen drie maanden.

 

Het aantal WW-uitkeringen steeg in november 2023 tot 160,2 duizend, een toename van 2,9 procent ten opzichte van eind oktober. De stijging van WW-uitkeringen deed zich in bijna alle sectoren voor, met name in de sectoren landbouw, groenvoorziening, visserij (+12,4 procent), chemische industrie (+11,6 procent) en horeca en catering (+10,9 procent). Daarentegen daalden de WW-uitkeringen vooral bij onderwijs (-8,3 procent) en de voeding- en genotmiddelenindustrie (-1,3 procent) in vergelijking met oktober.

 

De werkloosheid fluctueert onder jongeren, waarbij het werkloosheidspercentage onder 15- tot 25-jarigen in november weer is afgenomen tot 8,2 procent, na een stijging eerder dit jaar. Ruim vier op de tien werklozen behoren momenteel tot deze leeftijdsgroep. In en rondom studentensteden wonen relatief veel jongeren, waardoor ook naar verhouding meer werklozen zijn dan elders in Nederland.