Verzuimcijfers dalen: preventie en verzuimbeleid blijven belangrijk

Gepubliceerd op 9 april 2024 om 16:13

In een tijd waarin het ziekteverzuim nog altijd hoog is en de arbeidsmarkt krap, wordt de nadruk op preventie en goed verzuimbeleid door werkgevers in het mkb steeds belangrijker. Het project Loondoorbetaling bij Ziekte, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW, speelt hierin al enkele jaren een actieve rol door ondernemers bewust te maken van de noodzaak van preventie en re-integratie.

Recente cijfers van het CBS tonen een lichte daling in het ziekteverzuim, maar met nog steeds 4,8 procent blijft het percentage zorgwekkend hoog. De combinatie van aanhoudend ziekteverzuim en personeelstekorten verhoogt het risico op uitval, waardoor de focus op preventie en re-integratie alleen maar toeneemt. Paul Lammerts, adviseur loondoorbetaling bij ziekte bij het project van MKB-Nederland/VNO-NCW en het ministerie van SZW, benadrukt het belang van deze maatregelen.

 

Met name onder jongeren is de toename van psychische klachten een punt van zorg. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 medewerkers tussen de 18 en 34 jaar kampt met burn-outklachten. Dit onderstreept de noodzaak voor werkgevers om open communicatie te stimuleren en een ondersteunende werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich comfortabel voelen om problemen aan te kaarten.

 

Om (kleine) ondernemers te ondersteunen bij hun verzuimbeleid is er de MKB verzuim-ontzorgverzekering (MKB VOV), die sinds januari 2020 beschikbaar is. Deze verzekering neemt het financiële risico van ziekte op en biedt ondersteuning bij re-integratieverplichtingen. Door het naleven van de adviezen van de professional worden ondernemers beschermd tegen onverwachte loonsancties.

 

Het project streeft ernaar om ondernemers te voorzien van de juiste informatie en hen te ondersteunen bij het maken van weloverwogen beslissingen met betrekking tot verzuimbeleid. Het doel is om de gevolgen van langdurige ziekte te beperken en een gezonde werkomgeving te bevorderen voor zowel werkgevers als werknemers.